Uppsala det är staden

Selångers SK – Gärdehov

19 november 2020 20:57

Lag:Selångers SK
Bildad:1921
Sport:Bandy
Meriter:

1 SM-silver, 1981.
26 säsonger i högsta serien.
19:e plats i maratontabellen.

Hemsida:http://www.selangerbandy.se
Avstånd:316 km
Matcher:

Selånger-Sirius 3-3 lör 22/1-05

Division:Division 1
Färger:Blå tröjor med röd mönstring, blå byxor
Selångers SK

“…går konsekvent i lättmetallgrått…”

Hur är det att vara på arenan?
Gärdehovs bandybana ligger i en stor grop. Kanhända låter det som en riktigt dålig idé att anlägga en bandybana i en grop, men det är faktiskt inte så dumt. Genom den nedsänkta placeringen bildas liksom en liten bandybubbla, ett eget litet universum där man kan glömma bruset från omgivningen. Och tur är det, för omgivningen är i Gärdehovs fall obarmhärtigt trist. Gärdehov ligger 3,5 km nordost om Sundsvalls centrum, mellan en stor motorvägskorsning och en skogklädd höjd, och grannskapet utgörs av bensinmackar och diversehandlare i ett enahanda förstadslandskap. Själva Gärdehov är en stor idrottsanläggning med en mängd hallar som konsekvent går i lättmetallgrått. Bandyplanen omgärdas av en stor och metallgrå ishall och en ännu större och metallgråare inomhushall för fotboll. Bandyplanens läktare är byggd i trä, men för konsekvensens skull är även den målad i metallgrått. Det är ett litet bygge på en vall, men tack vare att planen är nedsänkt ett par meter har man ändå en hygglig planöversikt härifrån – om man inte står bakom någon av de många takstolparna d.v.s. Gärdehov har dubbel isyta, vilket även tillåter banåkning på skridsko här. I blickfånget från läktaren finns, förutom planen, den skogklädda kullen. En kall vinterdag när granarna är snöklädda kan man glömma de trista och gråa omgivningarna, och Gärdehov blir till en riktigt charmfull liten arena. Selånger har spelat på Gärdehov sedan 1974, innan dess höll man till på Idrottsparken mitt inne i centrum. Klubbens ursprung och första hemmabana finns dock ute på Bergsåkers IP, 7 km väster om Sundsvall.


Grått är färgen på Gärdehov – här huvudläktaren med ishallen i bakgrunden.

 

Stämning/klack
Många år utanför elitbandyn, och hård konkurrens från andra sporter har tärt på Selångers publiksiffror. Det fanns dock en enmansklack, som utgjordes av en desillusionerad herre med megafon. Fotbollslagets klack, Selånger Wikings, håller sig till gräsmattorna.

 

Var kan man ta en öl?
Det är ont om öl kring arenan. Närmast är nog kvarterspizzerian Marco Polo på Skönsbergsvägen, dryga 2 km från Gärdehov.
Inne i centrum är utbudet betydligt bättre. Daltons Saloon är värt ett besök, klassisk sylta med hyggliga ölpriser.

 

Lite om Selångers SK
Under 2000-talet har Selånger mest utmärkt sig som Ale/Surtes största konkurrent till SM i konkurser. Men på 80-talet var Selånger faktiskt en seriös konkurrent till den riktiga SM-titeln, och föreningens höjdpunkt kom 1981, då man nådde ända till finalspel mot dåtidens suveräner Boltic. Selånger har länge setts som ett självklart sundsvallslag, men föreningens ursprung finns i dåvarande byn, nuvarande förstaden Bergsåker i Selångers socken/församling, 7 km väster om Sundsvall. Där bildades man år 1921, enligt uppgift i ett dike. Klubbens allra första bandylag ställde sig på skridskorna 1924 och förlorade sig igenom Medelpadsserien. I laget ingick dock en viss Sven Eriksson som skulle komma att bli synonym med klubben. Visserligen var Sven ingen stjärna på bandy, men som Sven Selånger blev han senare känd som en av landets främsta backhoppare, med både VM-guld och OS-silver på meritlistan. I bandyn låg man länge i skuggan av an andra sundsvallslag, som Kubikenborg och de bortglömda storheterna Heffners IF. På 60-talet tog man dock över ledartröjan i Sundsvall, 1969 tog man dessutom klivet upp till Allsvenskan genom kval mot Nyborg, och där skulle man bli kvar i 26 hela säsonger.  Selångers stora år var som sagt 1981, då man genom att klå Villa i svensk bandys första sudden death-match tog sig till final, där man dock fick stryk av Boltic med 3-4. Tongivande i finallaget var skarpskytten från Haparanda, Ingemar Aava, samt Östen Sundin, sedermera ordförande i klubben. Efter några år som stabilt mittenlag tog lyckan slut 1995, Selånger åkte ur Allsvenskan 1995, och därefter gick det bara utför. 2000 begärdes man i konkurs. 2001 reinkarnerades man i form av ungdomslaget, bytte namn till SSK Sundsvall, startade om i division II, och gick direkt upp till andraligan igen. 2007 begärdes man återigen i konkurs av kronofogden, men redde ut tillfälligt ut knipan. 2009 blev man dock tvingade att frivilligt kliva ned till division II igen på grund av spelarbrist. I skrivande stund är man visserligen tillbaka i andradivisionen, men frågan är om det inte är fotbollssektionen som är föreningens stolthet i dessa dagar, med spel i tredjedivisionen 2013.


Selånger tidigt 10-tal, med Siriusprodukten Jeppe Bergelin i målet (sjätte från vänster längst ned)

 

Lite om Selånger
Selånger är namnet på en tidigare socken, landskommun och nuvarande församling strax väster om Sundsvall, och omfattar Sundsvallsförstäderna Bergsåker, Granlo, Granloholm och kyrkbyn Kungsnäs. Sammanlagt bor här underför 12 000 personer, mestadels i hyres- och radhus från 60- och 70-talen. Selånger må idag bestå av obetydliga förstäder och byar, men var innan Sundsvall grundades 1621 Medelpads maktcentrum, här satt kungens fogde, och här fanns också Medelpads enda hamn. I historieböckerna är Selånger dessutom känt från slaget under Stora nordiska kriget 1721, då 70 tappra soldater från Jämtlands kavallerikompani dukade under i strid mot en övermäktig kosackarmé. Dagens Bergsåker är synonymt med trav; här finns en av landets största travbanor, tillika hemmabana för både kända hästar och kuskar. Zoogin, en av Sveriges bästa travare genom tiderna, tävlade på Bergsåker, och kusken Åke Svanstedt har länge haft sin hemmabana här. Orten är även känt för den årliga tillställningen Selångers marknad, med bl.a. SM i surströmmingsätning som dragplåster. Traktens stora stjärna är programledaren Gina Dirawi, uppvuxen i Granloholm. Dessutom har takten förutom Sven Selånger fostrat en annan våghals på skidor, flerfaldiga SM-mästrarinnan i skicross Anna Holmlund.


Till Bergsåker kommer man för travet – här står pållarna i sina rasthagar utanför travbanan.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Sundsvall tar man sig enkelt med tåg från Stockholm (SJ), Östersund/Umeå (Norrtåg) och Gävle (X-tåg), eller buss från Stockholm/Umeå (Ybuss). Man har dock en bra bit ut till Gärdehov, drygt 4 km, så buss kan vara ett alternativ. Kommer man med tåget så går man ut från stationen, ta till vänster och följ högersvängen ner till vägen. Ta till vänster på gångvägen, och följ den genom tunneln under Parkgatan. Fortsätt rakt fram längs Köpmansgatan i fyra kvarter, ta sedan höger på den breda Esplanaden ned till Busstorget. Härifrån kan man ta buss 5 mot Sundsbruk till hållplats Gärde, denna buss tar 5 minuter, och går en gång i kvarten på vardagar men endast en gång i timmen på söndagar. Alternativt fortsätter man gå de knappa 4 kilometerna till Gärdehov. Fortsätt då fram på Skönsbergsvägen över Selångersån och upp till Norrmalmsgatan. Korsa denna, och följ gångvägen åt höger längs med vägen. Fortsätt rakt fram på gångvägen, som svänger vänster, korsar Skönsbergsvägen, svänger höger igen och fortsätter uppåt. Håll åt vänster när gångvägen delar sig 100 m efter korsningen, och följ gångvägen upp till Tivolivägen. Gå längs Tivolivägen/Hagagatan i 1,6 km. Ta fjärde till höger efter rondellen, till Bygatan mot Skönsberg, och följ den över bron över E4:an fram till T-korsningen med Skönsbergsvägen. Ta vänster, följ vägen uppåt till en högersväng, och fortsätt där rakt fram på gångvägen. Följ denna ned genom skogen till Gärdehov.
E4 från Hudiksvall: Följ E4:an genom Sundsvalls centrum, över Selångersån och förbi hamnen, och förbi avfarten mot Skönsberg. Ta sedan av på nästa avfart mot Alnön, håll direkt åt höger mot Alnön och Gärdehov till Johannedalsvägen, så ligger Gärdehov sedan direkt till höger.
E4 från Härnösand: Följ E4:an förbi avfarten mot Sundsbruk och Alnön och 4 km till. Ta sedan av på avfarten mot Ortviken/Gärdehov, och håll direkt vänster under bron. Kör upp på Johannedalsvägen, över E4:an, så ligger Gärdehov sedan direkt till höger.
E14 från Östersund/Rv 86 från Hammarstrand: Sväng av mot E4:an mot Haparanda/Rv 86 mot Bispgården innan Sundsvall, till Timmervägen. Följ denna i 3,5 km, rakt fram i rondellen mot Birsta/Härnösand (ifrån Hammarstrand tar man till vänster i denna rondell mot Birsta/Härnösand), och ta sedan av på nästa avfart mot Bydalen/Granloholm, till Hulivägen. Följ denna i 4,5 km, förbi Bydalen och Bosvedjan. Kör rakt fram i rondellen mot Alnön, och håll direkt åt vänster mot Alnön, till Johannedalsvägen. Kör över E4:an, så ligger Gärdehov sedan direkt till höger.