IK Tellus – Gubbängens skridsko- och bandyhall
31 oktober 2023 16:56
Lag: | IK Tellus |
Bildad: | 1921 |
Sport: | Bandy |
Meriter: | 5 säsonger i högsta serien |
Hemsida: | https://www.tellusbandy.se/ |
Avstånd: | 80 km |
Matcher: | Tellus-Sirius 3-6 lör 20/11 -04 (Zinkensdamm) |
Division: | Allsvenskan |
Färger: | Blå tröjor med gul mönstring, blå byxor |
“…sjukt torftiga kioskytor…”
Nattsvart och snöflingedekorationer – det finns fulare bandyhallar än Gubbängens.
Hur är det att vara på arenan?
I Åby-Tjureda tog det en sommar att förstöra bandykulturen med en plåtlåda – i Stockholm tog hela processen med att uppföra en bandyhall nästan åtta år. Resultatet blev dock minst lika uselt. Bandyns alla plåtlådor är till förvillelse lika, men Gubbängens hall hör ändå till de sämre varianterna. En anledning är att man här har följt det nya modet att endast bygga läktare på ena sidan för att spara plats; läktare finns endast på den västra långsidan, sju bänkrader med ståplats som sträcker sig från hörnflagga till hörnflagga – men på andra sidan isen ser man bara en tom och trist vägg. En annan deppig sak är de sjukt torftiga kioskytorna som finns i båda ändarna av läktaren; ett helt kalt och tomt rum med ett litet bord där det säljs kaffe och torra bullar. Inte heller är omgivningarna helfestliga; visserligen ligger hallen i de ganska trevliga grannskapen längs södra gröna linjen, men då i ett skogsparti mittemellan de båda förorterna Gubbängen och Bandhagen, med motortrafikleden Örbyleden som närmaste granne. Utifrån är hallen något mindre ful än genomsnittet; man har åtminstone försökt försköna plåten med svart färg och dekoration föreställande snöflingor i guld. Gällande namnet, slutligen, så är det i alla fall befriande att slippa det missbrukade ordet ”arena” när det gäller bandyhallar av plåt, men det officiella namnet ”Gubbängens skridsko- och bandyhall” rullar ju inte direkt friktionsfritt av tungan.
Typiskt modern tråkig bandyhallsläktare.
Stämning/klack
Nej, Tellus kämpar i motvind när det gäller att locka publik. Klacken kallas Tellus Ultraz och består av två barn och en trumma. Annars är det ödsligt.
Var kan man ta en öl?
Det finns ju ingen anledning att gå bortom Gubbängen efter öl, så gå till Gubbängstorget vid tunnelbanan och restaurang Maxi; typisk förortskrog men utan att vara alltför sunkig.
Lite om IK Tellus
IK Tellus låter på namnet som lite av en syskonklubb till IK Sirius då båda tagit sitt namn efter himlakroppar. I fallet Tellus finns det dock inga astronomiska kopplingar bakom namnvalet, förklaringen är nämligen geografisk. Tellus bildades som Tellusborgs IF, just i området Tellusborg, en del av den nuvarande hippa förstaden Midsommarkransen. Området Tellusborg tog i sin tur sitt namn från de båda byggföretagen AB Tellus och Nyborgs AB, det förra bildat av Karl Sanfrid Johansson, ost- och fruktgrossist från Falun. Klubbnamnet kortades ett par år senare till det nuvarande IK Tellus efter ett möte som, något lyteskomiskt, hölls på ”Dövas café”. Tellus kom så småningom att fungera som ett slags brukslag, där bruket utgjordes av telefonbolaget LM Ericsson, med centrum i Midsommarkransen. Tellus hade spelat drygt 20 säsonger i andradivisionen när mörkret 2006 lade sig över klubben. P.g.a. en kraftig generationsväxling tvingades man dra sig ur seriespel i division 1 och lägga a-laget i malpåse, men exakt 10 år senare gjorde man istället sensationell debut i Elitserien – laget halkade mer eller mindre upp på ett bananskal, sedan Kungälv nekats elitlicens på grund av sin trassliga ekonomi. Sällan har ett lag varit så nederlagstippat som Tellus ihopskrap till lag av slocknade talanger som lockats av Söders storstadspuls, men man stod upp överraskande bra under sin första säsong, där höjdpunkten var en oavgjord match mot Hammarby inför drygt 2500 åskådare. När det gäller bandyn har Tellus aldrig haft en egen landbana, man började att spela på Mälarisen vid Örnsberg, därefter har man omväxlande hållit till på Söderstadion och Zinkensdamm, innan flytten gick till Gubbängshallen 2020. Inom Tellus bedrivs även fotboll, som spelas på Mälarhöjdens IP, samt handboll, där damlaget spelade allsvenskt på 50-talet. För att hitta klubbens enda nationella titel får man gå ännu längre tillbaka i tiden, till 1936, då Solveig Lindstedt kastade hem ett diskusguld till Tellus.
Likt landslaget har Tellus valt färgerna blå-gult, här poserar man på sin tidigare hemmaplan Zinkensdamm.
Lite om Midsommarkransen
Historien upprepar sig – Midsommarkransen uppfördes en gång i början på 1900-talet för att husera trångbodda arbetare från Söder, och i början av 2000-talet utgörs inflyttningsströmmen av trångbodda hipsters från Söder. Och Midsommarkransen har också gjort en rejäl klassresa de senaste decennierna. På 60-talet hörde området till Stockholms allra sämsta delar, med nedgångna hus, sociala problem och dåligt rykte. Idag, när gentrifieringen förvandlat Södermalm till ett höginkomsttagarrereservat, är det i stadsdelar som Midsommarkransen och grannen Aspudden man hittar Stockholms konstnärer, kulturarbetare och bohemer. Midsommarkransen uppfördes alltså i början av 1900-talet, det somriga namnet tog man från en krog som tidigare låg på platsen. ”Kransen” fungerade till en början som en tidig pendlarförort, men man fick snart en egen betydande industri i form av telefonfabrikören LM Ericsson som slog sig ned i området på 30-talet. Med detta byggdes även ett helt nytt och modernt bostadsområde för arbetarna på fabriken, LM-staden vid Telefonplan. Idag har Ericsson flyttat härifrån, istället återfinns konsthögskolan Konstfack i de gamla fabriksbyggnaderna. I Midsommarkransen föddes även den svenska macken, det var nämligen här herrarna Matthiason, Andersson, Collin och Key startade upp AB Mack, där man tillverkade bensinpumpar. Idag är Midsommarkransen som sagt populärt bland kändisar och halvkändisar, men en äkta midsommarkransing till ursprunget är författaren Kjell Johansson, vars trassliga uppväxt i området skildras i ”Huset vid Flon”. Även punklegenden Johnny Thunders var bosatt här under en period på 80-talet. Själva Tellusborg hittar man inte på några nutida kartor, men namnet syftar i regel på några av kvarteren mitt i Kransen, med några av de finaste sekelskifteshusen. Namnet Tellusborg lever idag kvar som en bostadsrättsförening, och har även gett namn åt kvarters- och kulturbiografen Tellus.
Kulturbiografen Tellus i Midsommarkransen är namne med bandyklubben.
Lite om Tellus
Tellus är det latinska namnet på planeten Jorden, en s.k. stenplanet som är den tredje i ordningen från Solen. Jorden väger lite knappt sex triljoner ton och har en diameter på drygt 12 700 km. Den består av en hård jordskorpa som är runt 50 km tjock och består av stelnade bergarter. Under denna finns manteln, bestående av halvsmälta, glödande bergarter, och innerst finns en flytande yttre och en fast inre kärna, mestadels bestående av järn. Runt planeten finns en atmosfär, bestående av övervägande kväv- och syrgas. Jorden kallas även ”den blå planeten” då drygt 70 % av ytan täcks av vatten. Tellus är vidare namnet på den romerska gudinna som personifierade jorden (Moder Jord på svenska), samt på en vetenskaplig tidskrift. Tellus var även namnet på en atensk stadsman, som på sin tid ansåg vara världens lyckligaste människa någonsin.
Tellus, a.k.a. Jorden.
Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Gubbängen reser man med tunnelbana. Ta gröna linjen mot Farsta strand och stig av vid Gubbängen. Gå ned för trapporna efter spärrarna, ta höger i gångtunneln, och ta direkt till vänster till gångvägen upp till Majrovägen. Ta där till höger och följ vägen 600 m så ligger sedan bandybanan till vänster efter 600 m.
E4 från Uppsala/E18 från Enköping/E18 från Norrtälje: Följ E4/E20 söderut över Essingeleden, och ta av mot Nynäshamn/Årsta strax efter Essingebroarna. Håll direkt höger och ta av på avfarten mot Älvsjö/Årsta, och ta direkt höger i rondellen mot Älvsjö, till Åbyvägen. Ta sedan andra till vänster mot Östberga, till Ersta Gårdsväg, och sedan första till höger mot Östberga, till Östbergavägen. Kör rakt fram i 800 m, förbi Östberga, ta sedan höger i korsningen till lv 226-Huddingevägen. Kör 800 m, och ta nästa till vänster mot Stureby/Bandhagen, till Örbyleden. Kör 2,5 km förbi Stureby och Bandhagen, ta sedan till vänster mot Gubbängens idrottsplats, till Målkurvan. Idrottsplatsen och parkeringen ligger till höger direkt efter högerkurvan.
E4/E20 från Södertälje: Passera avfarten mot Bredäng/Mälarhöjden, ta av på nästa avfart mot Älvsjö, och ta sedan till vänster mot Älvsjö, till Älvsjövägen. Följ Älvsjövägen/Magelungsvägen i knappt 5 km, förbi avfarten mot Högdalen/Rågsved. Sväng sedan vänster mot Högdalens värmeverk, till Trollesundsvägen, och direkt höger till Harpsundsvägen, igen mot värmeverket. Kör 700 m till T-korsningen med Kvicksundsvägen, och ta där vänster. Ta sedan direkt till höger i nästa T-korsning, till Stallarholmsvägen, fortsätt rakt fram och korsa Örbyleden till Målkurvan. Idrottsplatsen och parkeringen ligger till höger direkt efter högerkurvan.
Rv 73 från Nynäshamn: Passera avfarten mot Farsta, och ta nästa avfart mot Hökarängen/Sköndal, håll åt vänster och sedan åt höger mot Hökarängen upp på Tyresövägen. Fortsätt rakt fram på Örbyleden förbi avfarter mot Gubbängen och Hökarängen. Ta sedan nästa till höger mot Gubbängens idrottsplats, till Målkurvan. Idrottsplatsen och parkeringen ligger till höger direkt efter högerkurvan.