Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Bandysäsongen 1996/1997


Läget i laget

Skutan hade kapsejsat, men nästan hela besättningen, inklusive kapten Käck, var kvar för att försöka få den tillbaka på rätt köl. Den första post-Lomanov-säsongen hade slutat med nedflyttning, generationsväxlingen blev alltför abrupt, och de unga och egenfostrade talangerna kunde inte bära upp laget. En viss optimism rådde ändå i bandystaden Uppsala, SM-guldet för juniorerna i mars gav framtidstro, och en säsong i division 1 skulle nog klubben överleva – men inte mer än så fick det inte bli.

De flesta i truppen stannade alltså kvar trots degraderingen, förutom åldermannen Kjell Edberg som växlade över till rollen som assisterande tränare, andremålvakten Josef Camilton som valde VP, samt de tre finska inslagen: Stjärnan Samuli Niskanen flyttade upp till Norrbotten, unge Juri Suves tog ett sabbatsår, och Jari Hattunen drog vidare till Oxelösund. Den sistnämnde ersattes dock på ett nästan omärkligt sätt med Jari Hyttinen, en ung offensiv mittfältare från finländska Akilles. Därtill värvades en riktigt rutinerad libero från Söderfors i 35-årige Ove Jansson, med lång bakgrund i SAIK, samt den unge Andreas Bomark från Edsbyn som påtänkt reservmålvakt.

Annars var det ungdomarna som skulle göra det. Backen Niklas Benkelius och mittfältaren Ola Eriksson var nyuppflyttade i truppen, som sedan tidigare redan innehöll fem till egenfostrade tonåringar: försvararna Håkan Kyller och Fredrik Hjelmstedt, kreatören Henrik Johansson, målgöraren Mats Lindgren och så den överlägsne superstjärnan Andreas Lindström. Därtill fanns en extremt rutinerad kvartett i den fantastiske målvakten Lars ”Kylan” Kylberg, försvarsklippan Per-Magnus ”PM” Mårtensson, och de båda evighetsmaskinerna Sandor Banffy och Peter ”Engan” Engstrand. En kvartett av något yngre märke fullbordade truppen: målsprutan Magnus Lövdahl, halven Mattias Tapper, mittfältaren Mattias ”Foppa” Forsberg samt den spelintelligente Erik Nord.

Det fanns förutsättningar för en ganska härlig utflykt till division 1, och förhoppningsvis kunde vi snabbt återvända till Allsvenskan som ett starkare lag. Men det fanns också någonting obehagligt med på resan som den gamla styrelsen hade lagt ned i packningen. Kronofogden: 620 000 kr. Löner: 860 000 kr. Leverantörsskulder: 375 000 kr. Sociala avgifter: 280 000 kr. Sammanlagt 2,1 miljoner i skulder – en ganska hisnande summa. För att överhuvudtaget kunna få föreningen att gå runt och klara likviditeten ansökte man i april, och fick också beviljat, ett kommunalt lån på samma summa. Sirius skulle då alltså bara ha en fordringsägare, och tanken var att detta kommunala lån sedan skulle betalas tillbaka över 10 år.

Och det var en utflykt även jag skulle hänga med på – jag gjorde mig redo för min första bandysäsong i livet. Jag hade ju precis följt min första säsong med Sirius fotboll och på något konstigt sätt fått mersmak, trots att den knappast kunde ha varit sämre. Och nu, när min kompis Mats Lindgren dessutom hade blivit uppflyttad till Sirius a-lag, kändes det helt naturligt att följa med över till bandyplanen.

 

Motståndarna

Serien som skulle underhålla oss i vinter hette Division 1 östra, och bestod till största delen av ointressanta andra-, tredje- och farmarlag från Mälardalen. Lagen var tio till antalet och möttes i dubbelmöten i sammanlagt 18 omgångar. För Sirius del, som längtade tillbaka till högre divisioner, gällde det att vinna serien, vilket gav chans till uppflyttning i form av ett kval, eller i nödfall andraplatsen, som ledde till ett förkval till samma allsvenska kval. Botten av tabellen behövde vi förhoppningsvis inte fundera över, men där nere fanns två nedflyttningsplatser och en kvalplats.

Det lag som vid sidan om Sirius skänkte lite glans åt serien var Västanfors från Fagersta, senast i Allsvenskan för fem säsonger sedan, och med Göran Boström som storstjärnan i laget. Köping var ett annat västmanlandsgäng, dock utan några toppambitioner. Torshälla/Nyby var för tillfället Eskilstunas bästa bandylag, men det sa kanske inte så värst mycket heller. Därtill kom Västerås andralag Tillberga, med Christer ”Kaka” Karlsson som stor stjärna, men i övrigt såhär pre-Zocke var laget totalt intetsägande. Fyra av lagen kom från Stockholmstrakten: Helenelund, med den ostoppbara Björn ”Butta” Johansson; Spånga-baserade Essinge med den ex-blåsvarte Henrik Sundin, söderortsgänget Tellus bjöd på ett himlakroppsderby, och så skulle vi dessutom utstå förnedringen att möta ”Bajen Bandy”, ett renodlat b-lag till de nyblivna allsvenskarna från Söder. Och så återstod ett lag som gjorde serien både obehaglig och intressant: Vindhemspojkarna, a.k.a. VP, ledda av den före detta Siriusklippan Mats Söderman, stod redo att utmana blåsvart om Uppsalas bandytron. Nu var VP ett renodlat amatörlag, bestående av b-sorteringen av Uppsalas bandyspelare, där truppen själva fick bekosta bussresorna. Det fanns alltså inga direkta VP-planer att sikta mot uppflyttning, men tonen i snacket från Luthagen gick ändå inte att ta miste på – de orange-blå började brösta upp sig.

Serietipsen var enhälliga: Sirius var storfavoriter, med Västanfors, Essinge och VP som möjliga utmanare.

 

Försäsongen

Sirius inledde som sig bör med rinkbandy och Hofors cup, där det dock blev stryk i tre raka matcher mot Boltic, Helsingfors och Skutskär. På stor is och Studenternas gick det sedan något bättre; i premiären slog man seriekonkurrenten Essinge med 7-4, sedan blev det förlust mot division 1-kollegan Selånger med 4-5, och som förväntat även mot SAIK med 4-9. Mot VP blev det 4-4 i ett tufft ställningskrig, och sedan bjöds det på Hawaiibandy möt Göta, med 7-7 som slutresultat. Svenssons cup blev sedan ett offer för den milda hösten, istället blev det spel i Stockholm cup med smärtsamt resultat: Efter enkla segrar mot Skutskär (7-1), Helenelund (5-1), Hässelby (7-1) och norska Röa (13-2) så föll Sirius i semifinalen mot lillebror Vindhemspojkarna med 3-4 – ”VP är Uppsalas bästa bandylag” trumpetade UNT ut på måndagen. Nåja, DM lyckades Sirius vinna i alla fall efter 15-2 mot UNIK, och det är väl snarare den turneringen som definierar stadens bästa bandylag? Den något instabila försäsongen avslutades ändå i dur med 8-5 mot uppflyttningskonkurrenten Broberg.

I målet hade nye Bomark fått stå under hela försäsongen och gjort det bra, men Kylan förväntades återställd från sin axeloperation lagom till premiären. Backlinjen bestod av en rutinerad libero i form av Ove, flankerad av ungtupparna Benkelius och Kyller. På halvorna spelade Engan och Tapper i skadade Sandors frånvaro, på mittfältet spelade turades Nord och Foppa om med nye Hyttinen och den spännande Lindström, och på topp fanns Lövet, samtidigt som Lindgren gavs en hel del speltid.

 

Division 1 östra

Lör 16 nov: Tillberga-Sirius 1-11 (0-8), Rocklunda

0-1 (12) Andreas Lindström, 0-2 (15) Magnus Lövdahl, 0-3 (16) Lövdahl, 0-4 (19) Lövdahl, 0-5 (20) Lövdahl, 0-6 (31) Lindström, 0-7 (34) Jari Hyttinen, 0-8 (38) Lindström, 0-9 (59) Henrik Johansson, 0-10 (65) Erik Nord, 0-11 (79) Hyttinen, 1-11 (90) Peter Hedenkvist. Publik: 75.

Säsongen 96/97 avslutades med 1-11 hemma på Studenternas, men inleddes faktiskt med exakt samma siffror, och då till Sirius fördel. Ett mycket blekt Tillberga utan sin ende stjärna ”Kaka” Karlsson valde att ställa upp med en hög och rak fyrbackslinje, vilket visade sig totalt fatalt – Sirius matade djupledsbollar på en skridskoåkande Lövet, och Tillberga hängde inte med över huvud taget. Lindström inledde målskyttet i 12:e minuten med en pärla från en högerposition i straffområdet, och sedan var det Lövet-show när han gjorde ett rågat hat-trick på bara sex minuter – en uppsnappad bakåtpassning, följt av två raka frilägen från halva plan. Det blev även två mål till av Lindström och ett av debutanten Hyttinen innan halvleken var slut. Ett Sirius på halvfart mäktade bara med tre mål till i den andra halvleken, men lyckades ändå stilfullt nolla sin motståndare i premiären – nästan i alla fall, då Tillberga på stoppitsch tajm lyckades putsa till siffrorna med ett tröstmål.

 

Lör 23 nov: Sirius-Helenelund 9-5 (3-2), Studenternas

0-1 (10) Björn Johansson, 1-1 (15) Andreas Lindström, 2-1 (33) Magnus Lövdahl, 2-2 (35) Johansson, 3-2 (40) Lövdahl, 4-2 (53) Ove Jansson, 5-2 (62) Peter Engstrand, 5-3 (70) Mats Andersson, 6-3 (73) Mattias Tapper, 6-4 (76) Andersson, 7-4 (78) Lindström, 7-5 (80) Johansson, 8-5 (83) Mattias Forsberg, 9-5 (87) Lövdahl. Domare: Göran Tunman, Gävle. Publik: 223.

Så är jag framme vid vad som bör ha varit min allra första seniormatch i bandy – inte för att jag minns ett dugg av den, men detta var säsongen jag började gå till Studan, och jag missade inte många matcher. Det var Sirius mot Björn ”Butta” Johansson, målmaskinen som lämnat blåsvart fem år tidigare, och som vid 37 års ålder fortfarande var burvaktarnas stora skräck. Och det var Butta som spräckte nollan efter tio minuter när han tog ned en lyra och sköt bollen förbi Bomark i Siriusmålet. Efter en jobbig inledning kom Sirius upp och missade två solklara chanser; först ett bommat friläge från Lindgren, och sedan missade Lövet sin sista dragning missade likaså en dragning framför mål, men istället fick Lindström chansen att vispa in den förlupna bollen i mål – och det var kvitterat. Lövet satte sedan ledningsmålet på ett utkast från Bomark, Butta kvitterade, men Sirius gick till halvtidsvila i knapp ledning sedan Lövet skjutit in en hörna. Den andra halvleken blev en orgie i hörnmål; Ove, Engan och Tapper sköt in varsin för blåsvart, medan Butta och någon som hette Mats Andersson (inte Butta!) satte tre för gästerna. Men till slut kunde Sirius ändå gasa ifrån och summerade hela nio mål framåt, och då hade man ändå – och tyvärr ofta den store supporterfavoriten Lindgren – bränt en hel del lägen.

 

Lör 30 nov: Essinge-Sirius 2-8 (0-5), Spånga IP

0-1 (10) Andreas Lindström , 0-2 (11) Sandor Banffy, 0-3 (30) Magnus Lövdahl. Övriga mål – Sirius: Lövdahl 3, Lindström 1, Banffy 1. Essinge: Jörgen Källman, Johnny Lind.

En sällsynt slapp matchrapport från UNT, källan till det mesta i dessa texter, gör att vi inte vet så mycket om denna match. Sirius mötte i varje fall det på förhand tippade topplaget Essinge, men vann ändå hur enkelt som helst. Lindström inledde målskyttet med ett sologenombrott, Sandor spädde på med att slå in 0-2 på en retur, och den för division 1-försvararna ostoppbare Lövet gjorde trean efter en halvtimme. Efter en stark första halvlek stod det 0-5, men efter paus tappade blåsvart skärpan, och Essinge var bara ett mål sämre i den andra halvleken. ”Vi måste höja lägstanivån”, tyckte Käck, missnöjd med den andra halvan av matchen. Men det var nog inte helt enkelt att hålla fokus på topp i en serie där motståndarna alltid var både en och två klasser sämre.

 

Lör 7 dec: Tellus-Sirius 3-7 (2-2), Zinkensdamm

1-0 (9) Henrik Södergren, 1-1 (28) Peter Engstrand, 2-1 (37) Mikael Bjurner, 2-2 (44) Andreas Lindström, 2-3 (64) Magnus Lövdahl, 2-4 (67) Mattias Tapper, 2-5 (75) Lövdahl, 2-6 (84) Mattias Forsberg, 2-7 (85) Lindström, 3-7 (87) Erik Hallberg. Publik: 75.

Så var det dags för en historisk händelse: världens första himlakroppsderby. Och det poänglösa bottenlaget Tellus var faktiskt det första lag som förmådde bjuda på någon form av motstånd denna säsong – man ledde matchen under stora delar av den första halvleken, och höll oavgjort en bra bit in på den andra. Sirius slarvade och missade chanser i inledningen, Tellus krigade bra och tog ledningen två gånger om, men tack vare Lindströms kvittering slapp blåsvart gå in i omklädningsrummet i underläge. Sedan dröjde det ytterligare nästan 20 minuter in på andra innan Sirius fick ordning på grejorna, men till slut så: Lövet satte viktiga 2-3, och ytterligare fyra blåsvarta mål på 22 minuter tog hem segermarginalen till en med division 1-mått mätt mer anständig siffra. Två fullpoängare i serien – Sirius och VP, och Sirius först med ett ynka måls bättre målskillnad. Västanfors en pinne bakom och Essinge två.

 

Lör 14 dec: Sirius-Bajen 8-4 (5-2), Studenternas

1-0 (2) Erik Nord, 1-1 (15) Peter Norberg, 1-2 (17) Oleg Korpalov, 2-2 (19) Peter Engstrand, 3-2 (30) Andreas Lindström, 4-2 (33) Magnus Lövdahl, 5-2 (44) Lövdahl, 6-2 (50) Lövdahl, 7-2 (62) Nord, 7-3 (66) Korpalov, 8-3 (77) Lindström, 8-4 (85) Mikael Lundkvist. Publik: 350.

Sirius-Bajen. Nej, det är inte textförfattaren som har blivit olämpligt familjär med söderbröderna, utan vi mötte verkligen ”Bajen” – Hammarbys farmarlag alltså. Ovärdigt, olämpligt och förnedrande, men så fick det faktiskt gå till så sent som 1997. Som väl var blev det ändå bara en i raden av skrattmatcher i division 1, där Sirius vann utan att förta sig. Trots detta tog Bajen turligt ledningen i 17:e minuten, men Engstrand kvitterade snabbt på hörna, och sedan gasade blåsvart ifrån. Det var ett bra Sirius i första halvlek, i synnerhet Nord som öppnade målskyttet, och sedan serverade mackor till både Lindström och Lövet. Det var dock fortsatt svårt att hålla kvaliteten uppe i 90 minuter, och i andra somnade matchen in när Siriusspelarna åkte omkring och väntade på slutsignalen. Glädjande var annars att Ola Eriksson gjorde en fin seniordebut, samt att Henrik Johansson och Hjelmstedt såg fina ut tillsammans i högerförsvaret.

 

Fre 20 dec: Sirius-Torshälla/Nyby 9-0 (2-0), Studenternas

1-0 (23) Henrik Johansson, 2-0 (43) Johansson, 3-0 (55) Andreas Lindström, 4-0 (58) Magnus Lövdahl, 5-0 (59) Lindström, 6-0 (68) Mattias Forsberg, 7-0 (79) Lövdahl, 8-0 (85) Peter Engstrand, 9-0 (91) Lövdahl.

Stora segrar var det gott om, men inte ens i division 1 var det särskilt vanligt att hålla nollan – här gjorde Sirius det för första gången på nästan två år, när Eskilstunagänget Torshälla/Nyby besökte Studan. Som vanligt blev det dock bara bra spel i en halvlek, och det var inte den första då Sirius startade svagt och släppte till flera chanser, men i 23:e stod Lindström för en soloåkning och spelade fram Henke Johansson som spräckte nollan. Och när det väl var gjort blev det totalpress mot Torshällamålet. Engstrand och Hyttinen missade varsin vass chans innan Henke blev tvåmålsskytt när han lättade in bollen över målvakten i slutet av halvleken. I andra rasade gästerna samman totalt, 2-0 blev till 5-0 på fyra minuter, och till 9-0 innan matchen var över. Sirius fortsatte att gå rent, men så gjorde ju även fienden VP. Nu skiljde 12 plusmål ned till VP på andraplats, och två respektive tre poäng till jagande Essinge och Västanfors.

 

Tor 26 dec: Vindhemspojkarna-Sirius 3-3 (1-0), Studenternas

1-0 (30) Anders Johansson, 2-0 (51) Christian Eriksson, 2-1 (59) Peter Engstrand, 3-1 (64) Johansson, 3-2 (67) Andreas Lindström, 3-3 (83) Ove Jansson. Publik: 1523. Domare: Stefan Lisell.

Under de tunga åren då de orange-blå från Luthagen var vår ärkefiende tycktes alla bataljer emot dem likadana. Det var alltid samma kycklingrejs i tabelltoppen, och i derbyna var det omöjligt att skilja lagen åt. Den här annandagen dök drygt 1500 åskådare upp till Studan för att se Sirius första Uppsaladerby sedan 1973, och fick se en ganska spänd och nervös match, där inget av lagen presterade någon stor bandy. VP’s styrka låg istället i att förstöra motståndarens spel, och i den första halvleken låste man Sirius i ett stenhårt polisgrepp. De två blivande Siriusfarsorna Johan Qvist och Andreas Heeger plockade bort Lövet och markerade sönder det blåsvarta mittfältsspelet – och dessutom gjorde VP mål: 1-0 kom av Anders Johansson efter halvtimmen, och så var det nära straff när Håkan Askelöf blev neddragen också. Christian Eriksson satte 2-0 i inledningen av andra, Engstand reducerade, men Anders Johansson satte sitt andra mål för dagen till 3-1 såg det riktigt dystert ut. Men nu började Sirius ändå så smått vrida sig ur armlåset, och Lindström bjöd på en kvick reducering på frislag. Siriuspressen hade startat, och Engstrand kom nära när han lobbade över Camilton, men Acke Wennås räddade på mållinjen. Matchhjälten blev till slut osannolik – det blev den gamle liberon Ove Jansson som pricksköt in 3-3 på ett frislag i nättaket från 20 meter, med sju minuter kvar att spela. Några stökiga situationer återstod, bl.a. var Askelöf nära att peta in ett VP-mål mot slutet, men det blev oavgjort, och det var en bandypensionär från Söderfors som blev tungan på vågen denna gång. Den rysligt jämna seriestriden mellan Uppsalarivalerna rullade vidare.

 

Mån 30 dec: Köping-Sirius 2-6 (1-2), Kristinelund

0-1 (11) Andreas Lindström, 1-1 (42) Kenneth Larsson, 1-2 (43) Magnus Lövdahl, 2-2 (61) Peter Hassel, 2-3 (62) Lindström, 2-4 (65) Lövdahl, 2-5 (73) Lövdahl, 2-6 (81) Lindström. Domare: Bengt Kindblom, Stockholm. Publik: 70.

Efter det haussade annandagsderbyt var Sirius tillbaka i vardagen där det gällde att göra jobbet mot två klasser sämre bandylag. Köping bjöd en del motstånd och var länge och väl med i matchen, men till slut gled Sirius ifrån och vann komfortabelt – jobbet gjort. I första stod de blåsvarta dock mest stilla på skridskorna, förutom en gång när Lindström trampade runt i bra fart och sköt in 0-1. I slutet av halvleken stack Köpings försvarare Kenneth Larsson iväg på högerkanten och missades helt av Siriusförsvaret, vilket resulterade i friläge och kvittering, men Sirius replikerade direkt när Köpings annars duktige målvakt, en viss Fredrik ”Linken” Lindkvist, kom ut fel, och Lövet höll sig framme och la in 1-2. Sirius vred upp tempot i andra, men Linken höll tätt, och så lyckades Köping också kvittera i 61:a på ett frislag som gick genom muren. Sirius satte dock direkt 2-3 genom Lindström, och nu vek sig Köping: Dagens båda målskyttar Lövet och Lindström satte tre strutar till, och den pliktskyldiga segern var bärgad. Ett kryss i mötet mellan VP och Västanfors innebar att Sirius nu var ensamma i tabelltoppen, en poäng före VP och tre före Fläkten.

 

Sön 5 jan: Sirius-Västanfors 6-8 (3-4), Studenternas

1-0 (6) Magnus Lövdahl, 1-1 (15) Peter Frimodig, 1-2 (22) Håkan Andersson, 1-3 (25) Andersson, 2-3 (41) Lövdahl, 2-4 (44) Mattias Larsson, 3-4 (45) Ola Eriksson, 3-5 (46) Larsson, 4-5 (47) Lövdahl, 5-5 (58) Lövdahl, 6-5 (67) Lövdahl, 6-6 (75) Per Granström, 6-7 (77) Stefan Dovås, 6-8 (86) Frimodig. Domare: Håkan Sjösten, Hudiksvall. Publik: 612.

Det fanns i och för sig något att skylla på: influensan. I denna låg PM, Nord och Foppa alla däckade, och även Ove och Engan hade fått sig en släng. Inget lag hade nog varit opåverkade av ett sådant manfall, men det var ändå obehagligt att plötsligt åka på en torsk i det viktiga mötet med toppkonkurrenten Västanfors. Efter en bra start tappade Sirius initiativet, det uppstod plötsligt stora revor i Sirius försvarslinjer när Fläkten kontrade, och så hade blåsvart släppt in tre raka mål. En veritabel målorgie ägde rum minuterna före och efter paus då det blev fyra mål på lika många spelminuter, vilket tog siffrorna till 4-5. En stekhet Lövet jade gjort tre av de fyra målen, och bara fortsatte att leverera när han satte både kvitteringen och ledningsmålet. Det såg ut att reda ut sig, och Lindgren, Lindström och Sandor hade alla chanser att ytterligare utöka ledningen. Men vändningen och Lövets alla mål var till ingen nytta, för försvaret rasade åter samman, och Fläkten kunde med tre raka mål vända på steken ytterligare en gång. Sirius hade missat chansen att haka av en av konkurrenterna, och nu var det åter olidligt jämnt i toppen. Sirius fortfarande serieledare på 11 plusmål före VP, och en poäng före Västanfors.

 

Lör 11 jan: Sirius-Tillberga 15-2 (6-2), Studenternas

1-0 (3) Sandor Banffy, 2-0 (8) Magnus Lövdahl, 3-0 (21) Peter Engstrand, 4-0 (26) Lövdahl, 5-0 (37) Mattias Forsberg, 5-1 (40) Tomas Lönn, 6-1 (41) Andreas Lindström, 6-2 (44) Christer Karlsson, 7-2 (58) Henrik Johansson, 8-2 (62) Ove Jansson, 9-2 (70) Lövdahl, 10-2 (75) Lövdahl, 11-2 (77) Lindström, 12-2 (79) Lövdahl, 13-2 (82) Lövdahl, 14-2 (83) Lövdahl, 15-2 (89) Lindström. Domare: Leif Karlsson, Grängesberg. Publik: 168.

Revanschlusta var vad som krävdes för att Sirius skulle köra på full gas i 90 minuter – efter den sura torsken mot Fläkten satte Sirius Tillberga på plats, och det rejält. Sandor rakade in en hörnretur efter tre minuter, Lövet blev frispelad av Foppa och satte tvåan, och sedan trillade målen in med ojämna mellanrum. Två små försvarsmissar gav två små plumpar i form av baklängesmål i första halvleken, men i andra var det total överkörning, medelst ångvält. Några nedslag: 9-2 i 70:e, ett klapp-klapp-klapp-anfall från egen planhalva till Lövets avslut på mål. Och så Lövets straffmiss vid 12-2, som han omedelbart revanscherade sig för genom att panga in en hörna minuten senare. Sju mål blev det till slut för Lövet, och hela femton för Sirius, och dagen blev knappast sämre av att VP samtidigt förlorade för första gången i serien, mot Tellus. Sirius tillbaka i ensam serieledning, en pinne före Fläkten och två före VP och Essinge.

 

Lör 18 jan: Helenelund-Sirius 4-9 (3-1), Sollentunavallen

1-0 (18) Björn Johansson, 1-1 (30) Magnus Lövdahl, 2-1 (40) Jimmy Pettersson, 3-1 (41) Björn Johansson, 3-2 (52) Andreas Lindström, 3-3 (54) Henrik Johansson, 3-4 (63) Erik Nord, 3-5 (66) Lindström, 3-6 (68) Lövdahl, 3-7 (69) Lövdahl, 3-8 (72) Henrik Johansson, 4-8 (78) Björn Johansson, 4-9 (86) Peter Engstrand. Domare: Kent Lisell, Stockholm. Publik: 100.

Lite i skymundan av striden om förstaplatsen i serien pågick även striden om segern i skytteligan, och den stod mellan Lövet och den evige Butta. Lövet hade hittills satt 34 strutar, Butta var hack i häl på 33, och på Sollentunavallen ställdes de nu öga mot öga. De båda målsprutorna fick också göra matchens två första mål, men det var Helenelund som inledde bäst på en dålig och svårspelad is. Sirius krånglade till det för sig och drog på sig utvisningar, och innan pausvilan kom hade hemmalaget dragit ifrån med två mål – varav ett av Butta. I andra blåste Lindström i hornet och visade hur det skulle gå till, när han satte 3-2 på ett sologenombrott, vilket inspirerade Henke till en ännu vackrare soloprestation, då han åkte med bollen ända från högerkanten på egen planhalva fram till Helenelundsmålet och satte kvitteringen. Henke följde upp med att spela fram Nord till ledningsmålet, och sedan rann det på – sju mål på 20 minuter, varav två av Lövet. Butta putsade dock till siffrorna lite på slutet, men det räckte ändå till en blåsvart storseger: Helenelund-Sirius 4-9. Butta-Lövet 3-3.

 

Ons 22 jan: Sirius-Essinge 10-3 (6-1), Studenternas

1-0 (5) Ove Jansson, 2-0 (8) Magnus Lövdahl, 3-0 (16) Henrik Johansson, 4-0 (21) Andreas Lindström, 5-0 (22) Lövdahl, 6-0 (23) Mattias Forsberg, 6-1 (42) Joakim Lindberg, 7-1 (58) Erik Nord, 8-1 (65) Lindström, 9-1 (71) Lövdahl, 9-2 (76) Lindberg, 10-2 (80) Ove Jansson, 10-3 (85) Mikael Jansson. Domare: Per Bjurman, Gagnef. Publik: 412.

Under veckan meddelade tränare Käck att detta skulle bli hans sista säsong som Siriustränare – han hade fått ett nytt jobb som gymnasiechef i Sandviken. Hans fyra år i Sirius hade nog inte riktigt blivit som han tänkt sig, men nu hade han i alla fall chansen att avsluta med triumfen att föra Sirius tillbaka till eliten.

Och mot Essinge togs ytterligare ett kliv åt det hållet – Essinge var ett topplag i serien, men spelade inte som det i de båda mötena med blåsvart. Sirius förintade gästerna i inledningen av matchen, och hade en 6-0-ledning i 23:e minuten, där de tre sista målen gjordes på lika många minuter. Essinge stoppade sedan raset när man drog sig tillbaka i positionerna, och sedan reducerade man också på hörna – Sirius första insläppta hörnmål på 40 raka hörnor. Den andra halvan blev en bekväm transportsträcka; Sirius fick upp den tappade farten ett tag igen i mitten av halvleken och satte tre mål till, sedan sköt Ove in en hörna på slutet också vilket precis räckte för tvåsiffrigt. Essinge avhängda, Sirius ensamma i tabelltoppen, en poäng före Fläkten och två före VP.

 

Sön 26 jan: Sirius-Tellus 11-1 (7-1), Studenternas

1-0 (7) Erik Nord, 2-0 (18) Magnus Lövdahl, 2-1 (24) Erik Hellberg, 3-1 (28) Nord, 4-1 (33) Mattias Forsberg, 5-1 (35) Lövdahl, 6-1 (41) Peter Engstrand, 7-1 (42) Andreas Lindström, 8-1 (49) Lövdahl, 9-1 (53) Nord, 10-1 (73) Nord, 11-1 (80) Engstrand. Domare: Olle Modin, Eskilstuna. Publik: 185.

Himlakroppsderbyt på Zinken vållade Sirius vissa problem, men himlakroppsderbyt på Studan blev en enkel match. Bäst på plan var mittfältaren Nord, som efter sju minuter sköt in sig med 1-0 på skott från högra frislagscirkeln – en position han också skulle göra dagens två andra mål ifrån: ”Jag måste skjuta innan jag blir trött”, kommenterade en glad Nord efteråt. Lövet fyllde på med 2-0 innan Tellus reducerade, men det blev det sista gästerna hade att säga till om i den här matchen. Sirius bjöd på gladbandy med fin skridskoåkning, många släpp och ett varierat anfallsspel. Sju mål hann det bli innan paus, och ytterligare fyra efter, där Lövet avslutade tillställningen med att skjuta en straff rakt på målvakten – men Nord fiskade upp returen, och Engan kunde sätta bollen i mål istället.

 

Ons 29 jan: Bajen-Sirius 3-5 (2-2), Zinkensdamm

1-0 (7) Conny Rydqvist, 1-1 (20) Magnus Lövdahl, 1-2 (28) Lövdahl, 2-2 (42) Kenneth Sundman, 2-3 (66) Lövdahl, 3-3 (67) Oleg Korpalev, 3-4 (75) Erik Nord, 3-5 (76) Mattias Forsberg. Domare: Håkan Birgersson, Stockholm.

Så var det dags att möta ”Bajen” igen, som den här gången orsakade oss ganska allvarliga problem. Laget var ändå ganska skapligt, och innehöll bl.a. skarpskytten från det riktiga Hammarby, Conny Rydqvist. Denne Rydqvist gav sitt Bajen ledningen genom hörna i inledningen, men Sirius spelade fint och vände med två Lövetmål: Först frispelades han av Foppa, och sedan var det Henke Johansson som trampade runt och stod för passningen. Men sedan tappade Sirius koncepten och farten och bjöd tillbaka hemmalaget in i matchen. Bajen kvitterade i slutet av halvleken, och sedan drog blåsvart på sig massor av utvisningar i början av andra – fem stycken på drygt 15 minuter. Sirius klarade dock pärsen, lagen gjorde varsitt hörnmål innan avgörandet äntligen kom med kvarten kvar att spela: Först gjorde Nord sin specialare när han bröt in från kanten och sköt 3-4 från högerläge, och sedan sköt Foppa ett hårt skott till 3-5 minuten senare. Och därmed var ännu en seger i bagaget. Oförändrat i toppen – Sirius etta, en pinne före Fläkten och två före VP.

 

Tor 6 feb: Torshälla/Nyby-Sirius 1-18 (1-6), Eskilstuna Isstadion

1-0 (22) Tomas Johnsson, 1-1 (28) Magnus Lövdahl, 1-2 (30) Erik Nord, 1-3 (32) Sandor Banffy, 1-4 (33) Andreas Lindström, 1-5 (37) Henrik Johansson, 1-6 (43) Peter Engstrand, 1-7 (46) Banffy, 1-8 (48) Lövdahl, 1-9 (52) Nord, 1-10 (53) Lövdahl, 1-11 (60) Lövdahl, 1-12 (61) Lindström, 1-13 (62) Engstrand, 1-14 (69) Lövdahl, 1-15 (72) Lindström, 1-16 (75) Lövdahl, 1-17 (79) Mattias Forsberg, 1-18 (89) Engstrand. Domare: Krister Johansson, Norrköping. Publik: 30.

Trots division 1-spel hade Sirius en VM-spelare i truppen – Sandor Banffy, som hade som målsättning att åtminstone kunna slå Holland i B-gruppen med sitt Ungern. Dock kunde Sandor inte spela alla VM-matcherna; division 1 tog minsann inte uppehåll för något VM, och Sirius gick först. Mitt under turneringen skulle blåsvart ju ställas mot seriejumbon Torshälla/Nyby på Eskilstuna Isstadion.

Även om den gode Sandor faktiskt gjorde två mål på torsdagskvällen kan man inte med bästa vilja påstå att hans deltagande var avgörande. Ändå började det faktiskt trögt, och Sirius fick trots ett stort bollinnehav inte hål på hemmamålvakten Joakim Helgstrand. Och möjligen vädrade de 30 i publiken på Eskilstuna Isstadion en superduperskräll när hemmalagets Tomas Johnsson frispelades på vänsterkanten och sköt in ledningsbollen för hemmalaget i 22:a minuten. I fem minuter fick Torshälla/Nyby njuta av sin ledning, sedan körde Lövet igenom, rundade Helgstrand och la in kvitteringen – och sedan föll det 17 raka Siriusmål till. Som tätast trillade målen in strax efter paus då blåsvart hängde sju strutar på en dryg kvart, men måltempot hölls uppe i stort sett hela matchen, förutom de sista tio då det faktiskt bara blev ett mål. Ja, sådär kunde det se ut i bandyns nästhögsta serie, och som tränare Käck påpekade: ”Vi behöver med det snaraste göra en serieomläggning”. Nu var målorgien faktiskt betydelsefull för tabelläget eftersom den betydde att vi återigen hade övertag mot Västanfors i målskillnaden – Sirius hade nu +93 mot Fläktens +84.

 

Ons 12 feb: Sirius-Vindhemspojkarna 4-3 (1-1), Studenternas

1-0 (23) Mattias Tapper, 1-1 (45) Anders Johansson, 2-1 (50) Magnus Lövdahl, 2-2 (57) Anders Wennås, 3-2 (70) Lövdahl, 3-3 (78) Andreas Heeger, 4-3 (89) Lövdahl. Domare: Håkan Sjösten, Hudiksvall. Publik: 1360.

De där från Luthagen var otroligt besvärliga att möta säsongen 96/97. De vägrade böja sig för blåsvarts uppenbara överlägsenhet, och stretade på i match efter match. På försäsongen blev det ett kryss och en uddamålsförlust mot de orange-blå, på annandagen blev det oavgjort, och det var minuter ifrån samma resultat även i februarireturen – men Lövet frälste Sirius och räddade vår ära med bara minuten kvar att spela.

Matchen var mer välspelad än annandagsderbyt, framför allt spelade Sirius bättre, men Josef Camilton och VP’s vassa skytte höll matchen vid liv in i slutsekunderna. Lövet snuvades på mål av Camilton sedan denne kommit ut och räddat ett friläge, men exakt i mitten av halvleken tog blåsvart ändå ledningen sedan Henke spelat fram Tapper (eller Foppa, källorna är otydliga på den punkten) till läget. Sirius skulle just gå av planen i halvtidsledning då VP smällde in kvitteringen på en hörna, och så kom fjärilarna i magen tillbaka. I andra vaknade Lövet till liv och levererade 2-1 på friläge efter fem minuter, men VP bombade återigen in en kvittering, denna gång genom Acke Wennås på frislag. Nästa mål kom på straff sedan Qvist hållit fast Lövet, skyttekungen tog själv hand om den och satte 3-2, men VP kom igen, igen: 3-3 genom Heeger på hörna med tolv minuter kvar. Men så, i 89:e minuten, var det äntligen Sirius tur att få utdelning på hörna, Lövets tredje för dagen, och äntligen kunde blåsvart sätta uppkomlingarna på plats. Och segern avgjorde serien? Sirius var nu tre svårintagliga poäng före Västanfors med två matcher kvar att spela, VP fyra pinnar bakom med oändligt sämre målskillnad.

 

Lör 15 feb: Sirius-Köping 5-1 (1-0), Studenternas

1-0 (34) Mattias Tapper, 2-0 (52) Andreas Lindström, 3-0 (54) Magnus Lövdahl, 3-1 (71) Jarmo Reijonen, 4-1 (84) Tapper, 5-1 (86) Lövdahl. Domare: Stefan Essman, Stockholm. Publik: 139.

Kanske var det den tidiga och ovana matchstarten (11.15!). Eller så tog inspirationen slut efter att blåsvart äntligen knäckt VP i en mentalt påfrestande drabbning. Hursomhelst så blev matchen mot Köping till definitionen av en pliktskyldig seger. Det hann gå 25 långa minuter av matchen innan Sirius ens fick iväg ett skott mot Köpingmålet där den blivande världens bäste målvaktstränaren Fredrik ”Linken” Lindqvist stod, sedan spräckte Tapper äntligen nollan på en målvaktsretur med dryga halvtimmen spelad. Två tidiga mål i andra avgjorde i princip matchen, sedan var återstod bara 36 minuters transportbandy mot slutsignalen – en slutsignal som trots allt innebar att Sirius var färdiga seriesegrare och klara för allsvenskt kval.

 

Lör 22 feb: Västanfors-Sirius 7-4 (4-3), Västanfors IP

0-1 (6) Peter Engstrand, 0-2 (13) Magnus Lövdahl, 0-3 (29) Henrik Johansson, 1-3 (31) Peter Frimodig, 2-3 (33) Mattias Larsson, 3-3 (40) Johan Nordström, 4-3 (43) Larsson, 5-3 (56) Larsson, 6-3 (62) Frimodig, 7-3 (69) Frimodig, 7-4 (90) Erik Nord. Domare: Krister Johansson, Norrköping. Publik: 586.

Det som återstod i den sista omgången var en chans att påverka vilken motståndare vi skulle ta med oss till kvalserien. Andraplatsen stod mellan VP och Västanfors, och för att VP skulle ha chansen krävdes att Sirius skulle slå Fläkten. Spelarna i laget sade sig i alla fall vilja ta med sig VP till kvalserien, medan supportrarna nog var mer kluvna. Jag minns inte alls vad jag tyckte själv om saken, men jag var ju ännu inte supporter på riktigt, och min VP-allergi hade ännu inte blommat ut. Hur som helst – efter en halvtimme på vackra Västanfors IP såg det lovande ut för Sirius, och därmed för VP. Blåsvart spelade perfekt bandy och ledde med 0-3 efter en patenterad kantåkning av Engstrand, en straff och Lövet, och ett säkert avslut av Henrik J. Men ajajaj, vad det sprack. Västanfors fick in en reducering på hörna, vilket totalt vände på matchbilden. Hemmalaget klev upp i planen och in i närkamperna, och fick med detta in tre mål till innan halvtidsvilan. Och eländet bara fortsatte i andra där Fläkten satte tre mål till innan Nord till slut lyckades tröstmåla på övertid. Dålig markering i försvaret, inget tålamod i speluppbyggnaden, och ett lag som hamnade i knäet på målvakten – nej, denna kollaps var ingenting som gav råg i ryggen inför kvalserien. Att vi definitivt skulle få slippa påfrestande uppsaladerbyn i kvalserien var dock en bieffekt av den sura förlusten.


 Sirius
 18 15 1 2
 148-53 31
 Västanfors
 18 14 2 2 138-51 30
 Vindhemspojkarna
 18 13 3 2 96-36 29
 Essinge
 18 9 1
 8 92-90 19
 Helenelund
 18 7 2 9 96-108 16
 Bajen
 18 7 0 11 78-96 14
 Tillberga
 18 6 1 11 58-108 13
 Köping
 18 6 0 12 73-92 12
 Tellus
 18 5 0 13 73-123 10
 Torshälla/Nyby 18 3 0 15 53-148 6


SkytteliganTillbaka till toppen